Oświadczenie zarządu Stowarzyszenia Piłkarskiego ZAWISZA

11.03.2006
W związku z wypowiedzią prezesa Wojciecha Klatta, zamieszczoną w „Expressie Bydgoskim” z dnia 10 marca 2006 roku, w artykule „Zawisza SA będzie wspierać Kujawiaka”, zarząd Stowarzyszenia Piłkarskiego Zawisza wydał oświadczenie, którego treść publikujemy poniżej.

„Zarząd Stowarzyszenia Piłkarskiego ZAWISZA z ogromnym zaskoczeniem przyjął wypowiedzi prezesa Wojciecha Klatta, które ukazały się w „Expressie Bydgoskim” z dnia 10 marca 2006 roku, w artykule „Zawisza SA będzie wspierać Kujawiaka”. W trakcie wspomnianych rozmów ze Stowarzyszeniem, które odbyły się 27 lutego 2006 roku omawiane były kwestie związane z rozgrywaniem meczów przez IV-ligowego Zawiszę oraz zespół II-ligowy na stadionie przy ulicy Gdańskiej, dyskutowano również nad zasadami, na których zawodnicy Zawiszy będą uczestniczyć w testach i ewentualnie uzupełniać kadrę II-ligowej drużyny. Podczas tego spotkania ze strony prezesa Wojciecha Klatta nie padły jednak żadne propozycje wspierania zespołów młodzieżowych Zawiszy przez II-ligową spółkę akcyjną. Nieprawdą jest również, jakoby Stowarzyszenie Piłkarskie Zawisza nie było zainteresowane pozyskaniem sponsorów dla zespołów młodzieżowych.
Dziwi nas, że wdrażane obecnie poprzez współpracę z Kujawiakiem Włocławek rozwiązanie, które zaproponowaliśmy w trakcie styczniowych rozmów, co stało się pretekstem do ich zerwania, znajduje nagle uznanie w oczach prezesa Wojciecha Klatta. Na każdym etapie rozmów podkreślaliśmy, że jesteśmy otwarci na współpracę z przenoszonym do Bydgoszczy zespołem II-ligowym i tę deklarację podtrzymujemy. Nie ma i nie będzie jednak z naszej strony akceptacji dla powtarzających się wypowiedzi, w których Stowarzyszenie Piłkarskie ZAWISZA przedstawiane jest w negatywnym świetle. Mamy nadzieję, że po raz ostatni spotykamy się z wypowiedziami, które wprowadzają w błąd opinię publiczną. Liczymy również, że deklaracje o chęci współpracy ze Stowarzyszeniem znajdą odzwierciedlenie w podejmowanych przez prezesa Wojciecha Klatta działaniach.

Za zarząd Stowarzyszenia Piłkarskiego ZAWISZA
Prezes Maciej Pietrzak"