Oświadczenie SP Zawisza

09.01.2014
Dotychczas, jako Stowarzyszenie Piłkarskie Zawisza, powstrzymywaliśmy się od komentowania nieczystych zagrywek, jakie od dłuższego czasu stosuje Pan Radosław Osuch wobec wszystkich osób związanych z naszym Stowarzyszeniem.
Nie możemy jednak bezczynnie patrzeć na obrażanie, takie jak we wtorkowym wydaniu Gazety Wyborczej, już nawet nie tylko trenerów i rodziców, ale co najważniejsze dzieci - trenujących pod naszym szyldem.
Czytaliśmy w tym artykule o patologicznych trenerach oraz dzieciach trenujących w Stowarzyszeniu Piłkarskim Zawisza, natomiast już dzień później, ci sami trenerzy, otrzymali od Pana Mariana Grzelczaka ofertę przejścia na lepszych warunkach finansowych do WKS Zawisza S.A.
Pan Radosław Osuch, widocznie po wtorkowym monologu wygłoszonym przed dziennikarzami Gazety Wyborczej, nie miał odwagi zadzwonić osobiście do potencjalnie nowych pracowników.
W tym samym dniu dwóch trenerów, którzy pracują zarówno w WKS Zawisza S.A jak i w Stowarzyszeniu Piłkarskim Zawisza, otrzymało ultimatum od Pana Radosława Osucha.
Mianowicie do dnia następnego trenerzy mieli się określić, czy rezygnują z pracy w Stowarzyszeniu Piłkarskim Zawisza. W przeciwnym przypadku - pozostania w naszym Stowarzyszeniu, stracą pracę w WKS Zawisza S.A.
Możemy wszyscy czuć się dumni z naszej kadry trenerskiej, dla której ważniejsze od pieniędzy są zasady i ludzie z którymi pracują.
Tylko jeden z trenerów zdecydował się na opuszczenie naszych szeregów.
Trenerowi Damianowi Bławatowi życzymy sukcesów w dalszej pracy trenerskiej. Podczas rozmów z trenerami padły stwierdzenia, wobec których nie możemy przejść obojętnie. W ich trakcie, Pan Radosław Osuch zabiegał o kontakt z rodzicami naszych zawodników celem namawiania Ich do przejścia do Jego szkółki.
Nadmienić należy, że Pan Osuch, szkółki w rocznikach równoległych do naszych nie prowadzi ! Podczas rozmów padło haniebne stwierdzenie, że jest pewny przeniesienia WIĘKSZOŚCI dzieci, a reszta… go NIE INTERESUJE !
Szanowni Rodzice i zawodnicy SP Zawisza ! Bez względu na to, jakie decyzje podejmiecie Państwo względem sportowej przyszłości swoich dzieci, i bez względu na to, czy zdecydujecie się Państwo na ich przenosiny do spółki zarządzanej przez Pana Radosława Osucha czy też zostaniecie z nami to bądźcie pewni - że każdego naszego wychowanka będziemy wspierali na każdym etapie Jego rozwoju piłkarskiego !
Dla Pana Osucha hasło „Zawiszacy zawsze razem” to pusty slogan a dla nas fundament, na którym opiera się cały sens istnienia Stowarzyszenia Piłkarskiego Zawisza.